Nagyjából egy hét múlva indul a pályázás a turizmust élénkítő Kisfaludy Programban, amelynek keretében 2030-ig 2000 szálláshely, 30 ezer szoba újulhat meg, és ötezer új munkahely jöhet létre. Annak érdekében, hogy még időben mindent megtudhass a turisztikai fejlesztést célzó pályázatról, összefoglaltuk neked a legfontosabb információkat.

Érdemes figyelniük a turizmusban tevékenykedő vállalkozásoknak, hiszen 2017. október 19-től lehet pályázni a Kisfaludy Program három felhívására is. A pályázatokban az általunk később bemutatott főbb támogatható tevékenységek mellett forrás igényelhető még például az épületek energiahatékony működését javító beruházásokra és akadálymentesítésre is.

Panziók fejlesztése

Ebben a felhívásban Magyarország teljes területén, de Budapest közigazgatási határán kívül működő panziók fejlesztéséhez kapcsolódó projekttervek nyújthatóak be. Egy-egy panzió összesen 5-42 millió forint támogatásban részesülhet. Ebből az összegből egy szoba felújítására maximum 5 millió forint számolható el. Abban az esetben, ha kapacitásbővítés céljából új szobát alakítanak ki, akkor szobánként 7,5 millió forint számolható el.

A felhívás keretében azok a legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkező szálláshelyek juthatnak forráshoz, amelyek a támogatási igény benyújtásakor panzió besorolású működési engedéllyel rendelkeznek.

A panziók fejlesztését célzó pályázatra 2017. október 19. és december 4. között lehet jelentkezni.

Szállodafejlesztés

Ebben a felhívásban azok a legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkező szálláshelyek juthatnak forráshoz, amelyek a támogatási igény benyújtásakor működési engedéllyel rendelkeznek, valamint a HOTELSTARS UNION egységes HOTELSTARS szállodai minősítési rendszerben minősíttetik szálláshelyüket. A Kisfaludy Program szállodafejlesztést célzó pályázatának ezen szakaszában, az alábbi térségek juthatnak támogatáshoz: Tokaj, Felső-Tisza, Nyírség.

Erre kapható pénz

Önállóan támogatható tevékenység a jelenleg is üzemelő szálláshelyek belső megjelenésének, belsőépítészeti arculatának, minőségének és szálláshelyek szobáinak, közösségi tereinek bővítésére, változtatására irányuló beruházások, új tematikus szolgáltatás-fejlesztéshez kapcsolódó és a szálláshelyek használatához közvetlenül kapcsolódó infrastrukturális beruházások valamint a szálláshelyek kapacitásbővítése.

Ekkora összeg igényelhető

A támogatás intenzitása ebben a felhívásban is 70 százalék, az elnyerhető összeg pedig 16 – 500 millió forint között mozoghat. Az intenzitás mértéke regionális beruházási támogatási jogcím esetében az alábbiak szerint alakul:

– nagyvállalatoknak nyújtható maximális támogatási intenzitás Észak-Magyarország, Észak-Alföld területén 50 százalék.

– kisvállalkozások esetében +20 százalékkal, középvállalkozások esetében +10 százalékkal emelhető az intenzitás.

A szállodafejlesztést középpontba helyező felhívásra szintén 2017. október 19-től lehet pályázni, azonban csak november 20-ig adható be kérelem.

Szálláshelyek létesítése

A Kisfaludy Program új szálláshelyek létesítése pályázaton lehetőség nyílik új szálláshelyek létesítésére, valamint meglévő szálláshely (legalább 1 évig üzemelt szálláshelyként, de a benyújtás időpontjában, már legalább 6 hónapja nem rendelkezik üzemeltetési engedéllyel) bővítésére, felújítására, átalakítására. Régiós bontásban az előző pályázathoz hasonlóan itt is a Tokaj, Felső-Tisza, Nyírség térség jut támogatáshoz.

Ekkora összeg kapható:

– új szálloda létesítése esetén (3*-5*): minimum 250 millió Ft, maximum 3 milliárd Ft

– új panzió létesítése esetén: minimum 25 millió Ft, maximum 125 millió Ft

Az intenzitás mértéke regionális beruházási támogatási jogcím esetében az alábbiak szerint alakul:

– nagyvállalatoknak nyújtható maximális támogatási intenzitás Észak-Magyarország, Észak-Alföld területén 50 százalék.

– kisvállalkozások esetében +20 százalékkal, középvállalkozások esetében +10 százalékkal emelhető az intenzitás

Az előző felhíváshoz hasonlóan ebben az esetben is 2017. október 19-től november 20-ig lehet pályázni.

Ezek a szervezetek pályázhatnak a felhívásokra

A tervezet szerint a támogatásokra jelentkezhetnek azok a gazdasági társaságok és vállalkozások, amelyek magyarországi székhellyel vagy telephellyel rendelkeznek. Mindezek mellett beadhatják kérelmeiket az egyéni vállalkozók (a panziók és a szálláshelyfejlesztése felhívás esetében), a költségvetési szervek és intézményeik és az általuk megbízott üzemeltető gazdasági társaságok, az önkormányzatok, valamint intézményeik, a nonprofit szervezetek (szintén magyarországi telephely és székhely esetében), a szövetkezetek, továbbá az egyházi jogi személyek.

A Kisfaludy Programról ITT találhatsz még több információt.

Címkék