Számos EU-támogatásból finanszírozott projekt megvalósítása egyszerre indul el, ezért komoly kivitelezőhiányra és jelentős, 30 százalék feletti áremelkedésre számíthatnak a sikeresen pályázó vállalkozások. Tovább nehezíti a beruházók dolgát, hogy a projektek nagy részénél közbeszerzési eljárásra is szükség van, ami csökkentheti a tényleges megvalósításra fordítható időt – hangsúlyozzák az OTP Hungaro-Projekt Kft. szakértői.

Elérkezett a döntési hullám a Vidékfejlesztési Program (VP) és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatai kapcsán, ami számos vállalkozás fejlesztési és bővítési terveinek megvalósítását teszi lehetővé a támogatások révén. Mivel azonban a támogatások megítéléséről szóló döntések egyszerre, nagy mennyiségben jönnek ki, a projektek is egyszerre tudnak majd elindulni. Ez komoly nehézségek elé állíthatja a pályázatokon nyertes vállalkozásokat.

„Amiatt, hogy nagyjából egyszerre startolnak majd a támogatásokból megvalósuló beruházások, komoly kivitelezői kapacitáshiány alakulhat ki a piacon, ami a bővítéseket, telep- és ingatlanfejlesztéseket érintheti elsősorban. Ez egy erős árfelhajtó hatást von maga után, amit jól jelez, hogy máris mintegy 30 százalékos áremelkedést tapasztalunk a piacon. Emiatt az előzetes üzleti tervek komoly korrekcióra szorulhatnak az idő előrehaladtával, ami nagy nehézség lehet a vállalkozások számára” – hangsúlyozza Vulcz László, az OTP Hungaro-Projekt Kft. ügyvezetője.

A szakértő elmondása szerint a kivitelezőhiány és az áremelkedés mellett a közbeszerzési eljárások elindítására vonatkozó kötelezettségek jelenthetik a legnagyobb kihívást a projektek sikeres megvalósításában. Ugyanis a tapasztalat szerint – mivel a legtöbb támogatási kérelem költségvetése meghaladja a 40 millió forintos alsó határt – a projektek mintegy 90 százalékánál közbeszerzési eljárást kell indítani a munkálatok, eszközök megrendeléséhez. A szabályozás célja a beszerzések és az árazás átláthatóságának erősítése, azonban maga a procedúra időigényes folyamat. Így a közbeszereztetés végeredményben lerövidíti a megvalósításra fordítható, a projektzárás kötelező határidejéig rendelkezésre álló időt.

„A pályázóknak módjukban áll már a pályázati döntés előtt lefolytatni a közbeszerzési eljárást, hogy ezzel is időt takarítsanak meg a megvalósításhoz – ami a kivitelezők leterheltsége miatt még fontosabb lehet –, a tapasztalat szerint azonban erre csak a pályázók 3-5 százaléka vállalkozik. Ne felejtsük el ugyanis, hogy az eljárásnak magának is komoly adminisztrációs terhei és költségei vannak. Azonban a várt kivitelezőhiány miatt azok számára ajánlatos lehet élni ezzel a lehetőséggel, akik nagy eséllyel nyerhetik el az igényelt támogatást” – mondta Vulcz László.

A szakértő kiemelte, a fenti kihívások kezelésében mindenképp érdemes pályázati tanácsadóhoz fordulni. A tanácsadók ugyanis a trendek és a szabályozási sajátosságok ismeretében előre, illetve idő közben is fel tudják hívni a vállalkozók figyelmét a felmerülő kockázatokra, így lehetőség nyílik felkészülni a várható nehézségekre.

Emellett komoly értékteremtéssel bír a vállalkozók számára a tanácsadók által végzett projektmenedzsment, a megvalósítás támogatása, valamint a kötelező fenntartási kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése is. A szakértő véleménye szerint utóbbira jóval kisebb figyelem irányul általában, holott a fenntartási jelentések szabályszerű összeállítása és bemutatása, a pályázatban vállalt létszámtartás vagy létszámemelés ugyancsak meghatározó a projekt megfeleltetése szempontjából.

Címkék