Milyen lehetőségeket nyújt a tőzsde egy kis- vagy középvállalkozás számára? Miről szól a most megjelent, 1 milliárdos, Kkv-szektor hatékonyságának növelése elsősorban tőzsdei bevezetést szolgáló intézkedések biztosítása révén című GINOP-pályázat? Mutatjuk, illetve várjuk a Te szavazatodat is: őrült ötlet, hogy egy kkv a parkettre lépjen?

Sok kkv úgy tekint a tőzsdére, hogy „ez a nagyok játéka, nem ilyen kis cégnek való, mint az enyém,” pedig a tőzsdei jelenléthez nem kell feltétlenül óriási vállalatnak lenni. A Budapesti Értéktőzsde aktuális törekvései kapcsán ideje lehet elgondolkozni a dolgon.

A kisebb cégek életében sokszor csak a hitel és a pályázat kerül terítékre a külső finanszírozási lehetőségek közül. A tőzsdei jelenléttel azonban a kis- és középvállalkozások kibővíthetik külső finanszírozási lehetőségeiket, ha az intézményi és piaci keretek adottak egy kkv-ra specializálódott részvénypiacon. A tőkeági finanszírozásnak számos előnye lehet a bankhitelekkel és EU-támogatásokkal szemben: kockázatosabb – egyben innovatívabb – projektek finanszírozására is alkalmas, lehetővé teheti az alapító/tulajdonos eltávolodását a mindennapi működéstől, és komoly presztízsértéke is van.

Szavazás

Amit tudnod kell a BÉT-ről, ha kkv-szereplő vagy

A Budapesti Értéktőzsde szeretne minél több kkv-t látni a parketten, aminek érdekében több projektet is indított. Ha minden igaz, az ősz folyamán külön kkv-piac indul, ahol a nagyvállalatokra vonatkozóknál kisebb adminisztrációs terhek mellett szerepelhetnek vállalkozások. A szintén idén induló, 20 milliárdos Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap tőzsdeképes cégekbe való befektetésekkel fogja támogatni új kibocsátók megjelenését. Mindezeken túl már 7 magyar cég részt vesz a Londoni Értéktőzsde ELITE nevű vállalatfinanszírozási képzésén.

Ezt jelenti a kkv-knak a GINOP-pályázat

Sajnos a most megjelent, 1 milliárdos keretösszegű pályázat segítségével sem varázsolhatsz egy csapásra tőzsdei céget vállalkozásodból. A pénzt a Budapesti Értéktőzsde kapja; egy részét a saját tőkepiac-fejlesztési tevékenységeire fordíthatja, a többit pedig a tőzsdére lépés kapujában álló kkv-knak utalja tovább, hogy azok képzéseken vehessenek részt és tanácsadást kaphassanak.

Címkék