Az online számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részére – írja az MTI.

Ezt kell tudnod a rendszerről

Az online számlázás lényege a számlákról történő adatszolgáltatás gyökeres átalakítása úgy, hogy az csökkentse a vállalkozások adminisztrációs terheit és elősegítse a gazdaság fehérítését. Az online számlázással az adóhivatalnak gyors és közvetlen rálátása lesz a gazdasági folyamatokra, már több mint 260 cég regisztrált a tesztoldalon – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkárának nyilatkozatából.

Ebben segít a rendszer

A kockázatelemzők évi 50 ezer milliárd forintnyi számlaforgalom adatait vizsgálva akár valós időben ki tudják szűrni a csalárd cégeket, fiktív számlázókat, vagy a gyanús céghálókat. Hogyan valósul ez meg? A számla kiállítójánál az adatszolgáltatást automatikusan a program végzi el, amely így semmilyen plusz feladatot nem jelent. Az online számlázás a belföldi összesítő jelentést teljesen kiválthatja a számlát kiállító vállalkozónál, hiszen az adóhivatal a számla kiállítását követően szinte azonnal tudomást szerez a számla legfontosabb adatairól.

Itt tart jelenleg a folyamat

Az online számlázás tesztüzeme sikeresen zajlik. Mintegy félezer tesztadaton vizsgálták az érintettek, hogy az általuk előállított adatállomány megfelel-e a rendelet által előírt sémának. Az adóhivatal, így közvetlenül is segíti a piaci szereplők felkészülését. Az államtitkár nyilatkozatából azt is megtudhattuk, hogy a gyakorlati kérdések a szeptember 28-án kezdődő adókonzultáción kerülhetnek szóba.

Címkék