Hogy állnak a főiskolai és egyetemi hallgatók a vállalkozáshoz? Mit gondolnak a fiatalok a hazai környezetről? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a VS.hu startup-kutatásából.

Vállalkoznának?

A megkérdezett hallgatók inkább a vállalkozói létet részesítik előnyben az alkalmazotti státusszal szemben,

azonban Nyugat-Európához képest még lemaradásban vagyunk. Míg Magyarországon ez az érték 56 százalék, addig Németországban a fiatalok háromnegyede vállalkozna egy hasonló kutatás eredményei szerint – derült ki a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. cikkéből.

A startup közkedvelt téma, de vajon tudják a fiatalok, mit jelent?

Hiába halljuk sok helyen, a kutatásból kiderült, hogy kevés egyetemista van teljesen tisztában a fogalommal. Ahogy a lenti ábra is mutatja, közel 20 százalékuk tudja csak pontosan, mi is az a startup.

Forrás: VS.hu

Ez a helyzet a kapcsolati tőke terén

A siker érdekében a kapcsolati háló elengedhetetlen, hiszen szövetségesek nélkül bármilyen jó is az ötlet, a megvalósítás rendkívül nehézzé válik. A kutatás során előtérbe került, hogy a hallgatók ismernek-e olyan szakembereket, akik egy vállalkozás elindításában segíthetnének. A válaszokból kiderült, hogy 59 százalékuk egyáltalán nem vagy csak egy ilyen személyt ismer. Egy vállalkozás beindítása során ezeknek a hallgatóknak megoldást nyújthat a közösségi finanszírozás.

Így állunk most

A vállalkozói hajlandóságot a gazdasági és társadalmi környezet nagymértékben befolyásolja, de emellett az oktatás támogatása is meghatározó. A megkérdezett diákok 76 százaléka úgy véli, nem kapna segítséget egyetemétől ötlete megvalósításához. A többség nem tekinti vállalkozásbarátnak az egyetemi környezetet, pedig ezek az intézmények egyfajta inkubációs céllal is bírhatnának.

Ennek ellenére a megkérdezett hallgatók nemcsak a vállalkozói lét pozitívumaival, hanem annak negatív oldalával is tisztában vannak és elfogadják. Megállapítható, hogy elhivatottságból, kompetenciákból nincs hiány, azonban csupán a válaszadók 17 százaléka rendelkezik konkrét, kiforrott ötletekkel és tervekkel.

Címkék