A következő két-három évben a mezőgazdasági beruházások növekedési lehetőséget és egyben kockázatot is jelentek a bankok számára. Annak érdekében, hogy a kisebb méretű projektek a szűkös határidőknek eleget téve megvalósulhassanak, az OTP Bank kidolgozta a „zöld folyosó” modellt, aminek köszönhetően minimális saját erővel, jól ütemezhetően és gyorsított módon megfelelő pénzügyi hátteret biztosít a pályázatok sikeres megvalósításához.

Nem kell sokat várniuk az első beruházásokat érintő döntésekre a Vidékfejlesztési Program pályázóinak, hiszen az előzetes tervek szerint 2017 első félévének végén választ kaphatnak. A döntéseket követően pedig megkezdődhetnek az eddig elhalasztott beruházások is. A pályázatok elhúzódó kiírása, és ezzel együtt a döntések csúszása miatt 2015-2016-ban a beruházások értéke a 2010. évi szint 99 százalékára csökkent – nyilatkozta Benedek Fülöp, az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója. Az ágazati beruházások teljesítményértékének visszaesése is jól mutatja, hogy milyen erős befolyásoló tényezőt jelent az uniós támogatás az agrárgazdaság fejlesztésében.

A jelenlegi ciklusban alkalmazott „the small is beautiful” elv – azaz törekvés arra, hogy uniós támogatásokból több, kisebb volumenű projekt valósuljon meg – kihívás elé állítja a hazai bankszektort – mondta Benedek Fülöp. Ennek oka, hogy a jelenlegi pályázati szakaszban lényegesen több őstermelő, egyéni vállalkozó és kisebb mezőgazdasági vállalkozás nyújtott be pályázatot, mint korábban. Ezek pénzügyi helyzete azonban kevésbé erős, illetve ezen vállalkozások által biztosított fedezeti háttér is bizonytalan.

Az újítások kezelésére az OTP Bank, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA), illetve az OTP Hungaro-Projekt Kft. (OTP HP) bevonásával „zöld folyosó” egyszerűsített hitelezési eljárást indít idén júniusban, amely gyorsítja és fedezeti oldalról stabilizálja a finanszírozást. Az AVHGA egyedi és igen kedvező feltételeket biztosítva a fedezeti kör szélesítésével, míg az OTP HP szakmai támogatással és a hitelezési kockázatok csökkentésével, illetve teljes körű pályázatmenedzsmenttel járul hozzá a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó beruházások gyorsított finanszírozásához – emelte ki Szabó István a szakterület az ügyvezető igazgató-helyettese.

A „zöld folyosó” komplex megoldást kínál, így mind a beruházás és a támogatás megelőlegezés finanszírozására, mind az előleg kifizetésekhez szükséges pénzügyi biztosíték, azaz bankgarancia igénybevételére lehetőség van – jegyezte meg Szabó István. Fontos szempont, hogy a pénzügyi ütemezés teljes mértékben igazodik a pályázati és beruházási mérföldkövekhez, illetve további előny, hogy a nyertes pályázó mindösszesen 5 százalékos saját erő mellett tudja megvalósítani pályázati elképzeléseit.

Dr. Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója kiemelte: a hitelkérelmet a bankokhoz benyújtó gazdálkodók jellemző problémája, hogy nem rendelkeznek elegendő fedezettel, ezért túl kockázatos a finanszírozásuk. A garanciaszervezet fő célja, hogy ezeket a vállalkozásokat segítse hitelhez jutni. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány aktív szerepet játszik a mikrovállalkozások, különösen az őstermelők, családi gazdálkodók forráshoz juttatásában. A Vidékfejlesztési Program céljainak elérése, a támogatott projektek tényleges megvalósulása számunkra is nagyon fontos.

Címkék