Folytatódik a Magyar Nemzeti Bank kkv-hitelezést ösztönző programja, így a kereskedelmi bankok idén még jobb feltételekkel nyújthatnak finanszírozást a hazai kis- és középvállalkozásoknak. Mit jelent ez egy kkv számára? További forrásokat a fejlesztésekhez.

Bár „testvérénél”, a már kivezetett Növekedési Hitelprogramnál jóval kevésbé ismert, a Piaci Hitelprogram (PHP) már több mint egy éve nagymértékben hozzájárul a magyarországi kis- és középvállalkozások forráshoz jutásához. A program keretében ugyanis az MNB a kereskedelmi bankok kkv-hitelezésből adódó kamatkockázatának kezelésével, valamint likviditáskezelésük segítésével ösztönzi a hitelezést.

Túlteljesítették a bankok tavaly

A Piaci Hitelprogram első szakaszában, 2016 elején a kereskedelmi bankok vállalták, hogy az év végéig csaknem 200 milliárd forinttal növelik kkv-hitelállományukat. A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint a program első éve sikeres volt, a résztvevő

hitelintézetek ugyanis tavaly több mint 50 százalékkal túlteljesítették vállalásukat.

Ennek is köszönhető, hogy 2016-ban a kis- és középvállalkozói szektor hitelezése 8 százalék feletti mértékben emelkedett.

Ez várható a második szakaszban

A PHP első szakaszában nem volt mód arra, hogy a kereskedelmi bankok megnöveljék vállalásaikat, ezért döntött a nemzeti bank a program folytatása mellett. A cél továbbra is az, hogy a hitelállomány növekedése továbbra is az 5-10 százalékos sáv felső felében maradjon. A második szakaszban csak a jelenleg is aktív kereskedelmi bankok vehetnek részt.

Címkék