Számos agrárvállalkozás szembesülhet év közben likviditási problémákkal, különösen egy-egy nagyobb beruházás megvalósítása előtt. Ezekre megoldást jelenthet az európai uniós mezőgazdasági támogatások előfinanszírozása, amelyre idén is kedvező kamatozású, megemelt összegű – akár hektáronként 122 ezer forintos – hitelek érhetők el, ráadásul az előfinanszírozható támogatások köre is jelentősen kibővült. További jó hír a fejleszteni kívánó agrárvállalkozásoknak, hogy idén március 31-re minden pályázat meghirdetésre került, sőt egyes agrárpályázatokra már idén is beadható kérelem.

Nagyobb beruházást tervezel, azonban régóta nem tudod előteremteni az ehhez szükséges saját erőt? Esetleg váratlan helyzetek sokasága miatt előfordul, hogy év közben likviditási gondjaid akadnak, nincs vállalkozásod számláján elegendő forrás a beszállítók kifizetésére? Ha ismerősnek tűnnek a fenti helyzetek, akkor megoldás lehet az európai uniós mezőgazdasági támogatások előfinanszírozása, amelynek segítségével már a tényleges kifizetések megtörténte előtt hozzájuthatsz a támogatási összegekhez.

Amint azt az OTP Agrár szakértői kiemelték, az előfinanszírozásra idén minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel lesz mód. Egyetlen kérelem benyújtásával igényelhetik például a 2017-es és a 2018-as támogatások összegét azok a vállalkozások, amelyek a Zöldkártya Hitelt veszik igénybe: ennek a szabad felhasználású konstrukciónak a segítségével akár hektáronként 122 ezer forintos összeghez is hozzájuthatnak. Ehhez az egységes területalapú (SAPS) támogatást, valamint a zöldítés komponens támogatást egyszerre kell előfinanszíroztatnia a gazdálkodónak, de a fiatal gazda támogatás megelőlegezésére is 36 400 forint/hektáros összeghatárig van lehetőség. Az előfinanszírozási források igénybe vételéhez ráadásul nincs szükség például terhelhető ingatlanra, hiszen maguk az uniós támogatások szolgálnak a hitelek fedezetéül.

A területalapú támogatások előfinanszírozása konstrukció keretében a SAPS alaptámogatás, a zöldítés komponens támogatás és a fiatal gazda támogatás mellett az Agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a Természeti Hátránnyal Érintett Területek (THÉT) és a Natura 2000 kompenzációs kifizetéseinek megelőlegeztetésére is mód van, mégpedig a támogatási összeg 50-70 százalékának erejéig. Szintén az idei év újdonsága, hogy a területalapú támogatásokon túl egyéb mezőgazdasági támogatások faktorálása is lehetséges.

Érdemes ugyanakkor a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégeknek is odafigyelni az európai uniós pályázatokra, hiszen már minden pályázat meghirdetésre került, több felhívásra pedig már idén beadható kérelem.

Címkék