Bár március 31-ig meghirdetésre kerültek az uniós pályázatok, a magyar cégeknek és önkormányzatoknak őszig várniuk kell, hogy a teljes 12 ezer milliárd forintnyi összegre pályázhassanak – írja a vg.hu. Nemcsak a pályázatok megnyitásában, hanem egyes pályázatok elbírálásában is várniuk kell a vállalkozóknak.

Várhatóan ősszel nyílik meg az utolsó EU-pályázat, ami így négy-öt hónapos csúszást foglal magában – derült ki a Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatójának nyilatkozatából. További problémát okoz, hogy a már beadott pályázatok esetében bő egy éves csúszás van, hiszen vannak olyan tavaly január-február környékén beadott kérelmek, amik megragadtak a döntés-előkészítés fázisában.

A leginkább érintett területek az innováció, a kapacitásbővítés és vidékfejlesztés.

Mi várható most?

Ahhoz, hogy a fejlesztéspolitikai rendszer fenntartható legyen, a következő egy-két hónapban tömegével kell győzteseket hirdetni a késedelmes pályázatokon. Sikeresek lehetnek a kombinált termékek, azaz a hitellel együtt igényelhető támogatások, amelyek rendkívül kedvező kamattal rendelkeznek. Főként ilyen kombinált termékekre és visszatérítendő támogatásokra kell számítaniuk a magyar cégeknek. A megnyíló pályázatokon egyre inkább a hatékonyságnövelést elősegítő humán kapacitásfejlesztésre, kutatás-fejlesztésre, szervezeti átalakításra és innovációra lehet majd forrást szerezni.

Ez a pozitív példa

A pályázati csúszások között is találhatunk pozitív példát; a terület- és településfejlesztési programon belül a múlt héten értesítették ki a pályázókat.

Címkék