Számos, a lakossági ügyfeleknél népszerű hiteltermék már nem csak az egyéni, de a társas vállalkozók körében is elterjedt. Ilyen például a folyószámlahitel, amely ma rugalmassága miatt egyre népszerűbb a vállalkozások körében.

Kezdjük az alapoknál

A folyószámlahitel lényege, hogy amennyiben egy adott banknál a folyószámlára rendszeres juttatás érkezik, akkor a pénzintézet lehetővé teszi, hogy az ügyfél a rendszeres juttatás bizonyos százalékához hitel formájában is hozzájuthasson. Persze ez csak akkor lehetséges, ha az ügyfél bankszámlának pozitív egyenlege már elfogyott, vagyis a számla így nem mínuszba, hanem a folyószámlahitelbe fordul át. Egyszerűen szólva, kontrollált keretek között, kicsit tovább nyújtózkodhat, mint ameddig a takarója ér. Ezt követően, amikor újra pénz érkezik a számlára, akkor automatikusan „visszatöltődik” a hitel, a kamatot pedig csak a használt összeg után kell megfizetni.

Ezért igénylik a vállalkozások

A lakosság körében oly népszerű hiteltermék mára már a vállalkozásoknál is elérhető és banki tapasztalatok szerint nagyon is sikeres termék, elsősorban a rugalmassága miatt, illetve azért, mert nincs szükség fedezetre. A fedezet ebben az esetben ugyanis mindig a vállalkozás számlaforgalma lesz, tárgyi fedezetre vagy ingatlanra tehát nincs szükség.

Mutatjuk, miért érdemes elgondolkozni a folyószámlahitelen

Egy vállalkozás életében eléggé hektikus lehet a számlaforgalom, hiszen néha nem várt kiadások keletkeznek és sokszor a bevételek is későn érkeznek. Amennyibe a vállalkozás nem kíván klasszikus forgóeszközhitelt felvenni, ideális forma lehet a kisebb likviditási gondok kezelésére a folyószámlahitel.

Nézzük meg a hazai helyzetet közelebbről

Magyarországon ma már szinte minden bank kínál direkt vállalkozásoknak vagy cégeknek szánt folyószámlahiteleket; tény, hogy a feltételek eléggé eltérnek egymástól. Ha a vállalkozó attól a pénzintézettől akar folyószámlahitelt felvenni, amelyiknél az alapvető pénzügyeit is rendezi, akkor lényegesen nagyobb kedvezményeket és alacsonyabb kamatokat kaphat. A hitelt igénybe vehetik devizabelföldi társas-, illetve egyéni vállalkozások is azzal a feltétellel, hogy legalább egy éves vállalkozói múlttal rendelkeznek, vagyis egy lezárt gazdasági év mindenképpen szükséges a hitelkeret beállításához.
Az OTP Banknál például nem szükséges a kölcsön felvételéhez, hogy az ügyfélnek OTP bankos számlamúltja legyen, és bizonyos esetben akár az 5 millió forintot is elérheti a kérdéses hitelkeret. Az OTP folyószámlahitelét is azok a vállalkozások igényelhetik azonban, akik legalább egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek, valamint legalább egy éve vezetnek egy pénzforgalmi számlát valamilyen pénzintézetnél.

Probléma esetén itt a megoldás

Amennyiben rendszeres problémaként jelenik meg a vállalkozás működésében, hogy a bevételek és kiadások időben eltolódnak, akkor megoldást nyújthat a faktorálás. Mindezek mellett az átmeneti finanszírozási problémákra a forgóeszközhitel is megfelelő lépés lehet.

Címkék