Ez a hét hatalmas lehetőségeket hozott a hazai cégeknek, hiszen kedden aláírták a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását szolgáló, 400 millió euró (mintegy 124 milliárd forint) értékű, a piacinál kedvezményesebb kamatozású EIB-hitelkeret szerződését – írja a Világgazdaság.

Az elmúlt időszak margójára

Eddig 362 vállalathoz jutott el kedvezményes EIB-forrás, a finanszírozott vállalatok foglalkoztatotti létszáma pedig eléri a 62 ezer főt.

Ez várható a következő két évben

A most megkötött szerződéssel kapcsolatban a forrás kihelyezéséért felelős Eximbank elmondta, hogy 100 milliót idén, 100 millió eurót pedig 2018-ban kívánnak felhasználni.

Az egész gazdaság profitál az együttműködésből

Az EIB (Európai Beruházási Bank) magyarországi beruházásai tavaly mintegy 700 millió eurót tettek ki, aminek közel fele a kkv-khoz jutott.

A magyarországi cégek 13 százaléka úgy véli, hogy finanszírozási lehetőségei korlátozottak – idézte egy közelmúltbeli, beruházásokra és a beruházások finanszírozására vonatkozó felmérését az EIB. Ez az arány hazánkban magasabb, mint az 5 százalékos uniós átlag.

Az EXIM hitelprogramjai között nem csak exportcélú hitelek vannak, hanem például hazai versenyképességet növelő termékek, forgóeszköz- vagy éppen beruházási hitelek is. Ezek futamideje változó, lehet 2-5 év, de akár 15 évig is nyúlhatnak. Összesen 24 bankkal és lízingtársasággal működnek együtt. Mára az EIB az Eximbank legnagyobb finanszírozójává vált, az összes hitelkihelyezés 14 százalékának forrása az EIB.

Címkék