Fejlettsége miatt Közép-Magyarországnak mindig is kevesebb uniós forrás jutott, most mégis új lehetőségnek örülhetnek a Pest megyei vállalkozások: a viszonylagos pénzszűke kompenzálására a kormány 80 milliárdot biztosít a megyének. Az is kiderült, milyen arányban és hogyan kerül kiosztásra a  keret.

Három főbb részre osztják a 80 milliárd forintos támogatást, ami érinti a pest megyei kkv-kat is! 2021-ig lehet kiosztani a rendelkezésre álló forrásokat, Érd kivételével – amely a Modern Városok Programban jut támogatáshoz – mind a 187 település és vállalkozás pályázhat majd.

Ez van a 3 keretben

A közvetlen gazdaságfejlesztési csomag a teljes összeg 40 százalékát teszi ki 32 milliárd forinttal. Ebben a csomagban kis- és közepes, valamint mikrovállalkozások telephely-fejlesztéséhez, létesítéséhez, valamint üzleti és ipari parkok bővítéséhez és kialakításához, továbbá a turizmus élénkítéséhez lehet támogatást igényelni.

Közvetett gazdaságfejlesztési céllal óvodai, bölcsődei férőhelyek kialakításához, belterületi önkormányzati utak és kerékpárutak fejlesztéséhez lehet 16 milliárdnyi támogatást igényelni.

A harmadik csomagban, az önkormányzati feladatellátást érintő pályázatoknál többek között körzeti orvosi rendelők felújításához és létesítéséhez lehet összesen 32 milliárd forintot igényelni.

Ezek alapján megy majd az értékelés

Az elbírálás során a nehezebb sorsú települések élveznek előnyt. A kiírás és a szempontrendszer figyelembe veszi például azt, hogy kis vagy nagy településről van szó, valamint az önkormányzat adóerő-képességét. A szükséges önerőt is érinti a szempontrendszer, mivel a hátrányos helyzetű településeken kevesebb önrészt kell biztosítani a fejlesztésekhez.

Címkék