Kisgyermekes édesanyákat foglalkoztató szervezetek pályázhatnak március 20-tól „Munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatása” elnevezésű, GINOP-5.3.8-17 kódszámú felhívásra. A négy milliárd forint keretösszegű támogatásból 2,8 milliárd forint vállalkozásoknak lesz elérhető, amiből 1,4 milliárd forint csak a kkv szektor részére pályázható.

A GINOP program keretein belül hirdették meg a munkahelyi bölcsődéket támogató felhívást, ami segíthet a kisgyermekes anyukáknak megteremteni a munka és magánélet egyensúlyát, további pozitívuma pedig, hogy ezáltal növelhető a nők foglalkoztatottsága is. A felhívásra azok a szervezetek adhatják be kérelmüket, akik rendelkeznek legalább két lezárt teljes üzleti évvel. Fontos szempont hogy csak magyarországi székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető civil szervezetek valamint nonprofit gazdasági társaságok, vállalkozások, gazdasági társaságok, központi költségvetési szervek, szövetkezetek vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező szövetkezetek vagy kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei pályázhatnak. A pályázó szervezet éves statisztikai létszámának az utolsó lezárt üzleti évben minimum 10 főnek kell lennie.

Az igényelhető támogatás nyolc és 100 millió forint között mozog, amelyet a munkahelyi bölcsőde helyszínének kialakítására, az ellátáshoz, valamint gondozáshoz szükséges eszközök beszerzésére, személyi feltételek megteremtésére fordíthatnak a pályázók. Emellett lehetőség van a képzés és a projektmenedzsment finanszírozására is. A felhívás nem elszámolható tételei között szerepel az egyszer használatos eszközök és forgóeszközök beszerzése, lakáscélú ingatlanok fejlesztése, illetve vásárlása, valamint a használt eszközök beszerzése.

A pályázó szervezetek előleget is igényelhetnek, ami a kkv-k esetében a teljes támogatás 50 százaléka. Szintén fontos, hogy a támogatás az alábbi régióban megvalósuló projektekre igényelhető: Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl. A felhívásban található elvárások a projekt élettartalmát is meghatározzák. Lényeges szempont, amit a pályázás során érdemes figyelembe venni, hogy a kkv esetében a munkahelyi bölcsődének minimum 3 évig üzemelnie kell. A felhívásra a Miniszterelnökség honlapján egészen 2019. március 20-ig adhatják be pályázataikat a szervezetek.

Érdemes élni a lehetőséggel, hiszen a munkahelyi bölcsőde nagyban hozzájárulhat a sikeresebb munkaerő-toborzáshoz is. Ez az új eszköz is segítheti a munkavállalók elköteleződését, amely a megtartásban kiemelt fontossággal bír.

Címkék