Egy jó vírusvideóval emberek millióit érhetjük el. Hogyan készíthetünk tényleg virálisan terjedő videót? Nem minden felvétel lesz ugyanis sikeres – például a Youtube-ra feltöltött videóknak csupán egy elenyésző része éri el az egymilliós nézettséget. Nem mindegyiket osztják meg órák alatt százezren, vagy éppen milliók. Kellenek hozzá például véleményvezérek, de elengedhetetlen a közösség aktív részvétele, illetve a váratlanság ereje. Az alábbi cikk kísérletet tesz arra, hogy feltérképezze, mégis mitől lesz egy videóból vírusvideó.

Kezdjük talán az elején. Virális marketingről akkor beszélünk, amikor olyan tartalmat állítunk elő, amelyet aztán azok, akikhez eljut a tartalom önmaguktól hajlandóak megosztani. Ami a tartalom típusát illeti, lehet az blogposzt, különféle grafikák, közösségi média posztok, vagy éppen videók.

Mégis mi kell ahhoz, hogy egy videót sok-sok millióan megosszanak, terjesszenek?

Kevin Allocca, a YouTube videómegosztó trend menedzsere egy TED előadásában arról beszél, hogy egy videó virálissá akkor válik, ha három feltétel teljesül. Az első, hogy a jellemzően korábban ismeretlen videófeltöltőt egy véleményvezér felkarolja. A véleményvezéreket jellemzően igen nagy tábor követi figyelemmel és árgus szemekkel lesik minden posztjukat, tweet-jüket, vagy hozzászólásukat. Tehát fontos, hogy egy ilyen személy egyáltalán észrevegye a videót, főleg akkor, ha a posztolónak egyébként nincs akkora tábora. A második hozzávaló egy kreatív, ugyanakkor részvételre kapható közösség, amely utána nem pusztán továbbosztja a tartalmat, de például átalakítja, akár paródiát is létrehoz az eredeti videótól inspirálva. A harmadik tényező pedig már konkrétabban a videó tartalmára vonatkozik – annak unikálisnak és teljesen váratlannak kell lennie ahhoz, hogy berobbanjon.

Mire figyeljünk, ha videót szeretnék készíteni, és reménykedünk abban, hogy virálissá válik?

Természetesen nem minden videó indul azzal a szándékkal, hogy több milliós megosztást érjen el. Vannak olyan cégek, akik ügyesen tudják kihasználni az eszköz nyújtotta lehetőségeket és érnek el tömegeket a termékükkel egy vírusvideó segítségével. Az Entrepreneur szerint a legtöbb vállalkozás, amely készített már vírusvideót, az rendelkezik néhány sajátossággal. Fontos például, hogy az egyes videós tartalmak ne haladják meg a három percet, és legyenek lényegre törők. Mindenképpen derüljön ki az első pár másodpercben a néző számára, hogy miről fog szólni a kisfilm. A videónak egy specifikus célközönséghez kell szólnia és lennie kell egy előre meghatározott, jól körülhatárolt célnak, amiért a videót létrehozzuk. A tartalom legyen egyedi és a többi videótól jól elkülönülő. Lényeges, hogy a majdani fogyasztó fejével gondolkodjunk, olyan tartalmat adjunk, amely közvetlenül kapcsolódik ahhoz, amit ők akarnak, vagy amire szükségük van. Olyan információt adjunk, amelyet a néző érdekesnek, értékesnek, hasznosnak, informatívnak, szórakoztatónak, vagy éppen elbűvölőnek tart. Természetesen a minőség kulcsfontosságú audiovizuális szempontból, illetve a címre és (ha szükséges) a videó rövid leírására is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen ezek alapján dönti el a fogyasztó, hogy egyáltalán elindítja-e a videót, és azt, hogy végignézi-e, vagy esetleg kilép időközben.

Előnye ennek az eszköztípusnak, hogy nem az anyagi ráfordításon múlik a siker, azaz viszonylag költséghatékonyan lehet létrehozni. Meg kell említenünk azonban, hogy a sok tartalomból nagyon kevés lesz virálisan terjedő, ugyanakkor érdemes tanulni a profiktól, hiszen vannak példák szép számmal. Itt van például a csak erős idegzetűeknek ajánlott Paramount TV csatorna, A kör folytatásához készített vírusvideója, amely Facebookra történő feltöltése után 48 órával már több mint 250 milliós letöltést volt képes elérni, vagy szintén szórakoztató a Telekinetikus Coffee Shop meglepi, amely szintén eszméletlen mennyiségű letöltést generált csupán pár óra leforgása alatt.

Címkék