Az okostelefonok és a közösségi média térhódítása szinte már közhely. Amire kevesen gondolnak, az az, hogy mit jelent mindez a videókkal is reklámozó cégeknek. A Goodwill Communications szakértői megsúgják a kulcsszavakat: hang helyett felirat, illetve vertikális videók.

A legújabb marketingkommunikációs trendeket követve egyre több mikro, kis- és középvállalkozás reklámozza magát videós tartalmak segítségével – a Facebook-nak, Instagram-nak és társaiknak köszönhetően ehhez már nem kell a TV-ben reklámhelyeket vásárolni. Mielőtt azonban videógyártásba kezdünk, érdemes elgondolkozni azon, hogy miként fogják vásárlóink a tartalmainkat megtekinteni: jó eséllyel okostelefonukon, legfeljebb pár perc alatt, a buszon kapaszkodva vagy éppen a reggeli kávét fogyasztva. Hogyan állíthatsz elő tehát olyan videókat, amelyek megfelelnek ezeknek az élethelyzeteknek? Mutatjuk!

Hangok helyett feliratok

Sokkal „fogyasztóbarátabbá” tehetjük videónkat, ha a lényeges elemeket szövegesen mutatjuk meg. Ennek egyik oka az, hogy jellemzően egyetlen eszközt használunk a közösségimédia-felületek használatára, zenehallgatásra, csetelésre, telefonálásra, fényképezésre vagy akár tájékozódásra, ez pedig a már említett okostelefon. Ezért számolnunk kell azzal, hogy a tartalmunkhoz rendelt hanganyag valószínűleg nem hasznosul majd. A hanganyagokat szöveges tartalmakkal helyettesíthetjük (vagy egészíthetjük ki, hogy a felhasználó egy kattintással aktiválhatja azt).

Vegyünk egy hasznos példát!

Ezt a problémát remekül orvosolta az AJ+ csapata, akik 2016 elején kezdtek a közösségimédia-centrikus és mobiltelefon-kompatibilis tartalomgyártásra fókuszálni. A videóikban a feliratok szerepét a hanganyagok fölé emelték.

A szövegek nagyobbak a megszokottnál, emellett színes és vastag betűs kiemelésekkel bolondították meg az írott content-et.

Vertikális videók? Igen!

Aki készített már videót vagy fotót mobiltelefonnal, abban az a kép él, hogy 90 fokkal elforgatjuk az eszközt a tartalomgyártás megkezdése előtt. Ennek oka, hogy nagyobb felületet tudjunk rögzíteni, emellett esztétikusabb is a látvány, és az sem véletlen, hogy a televíziók, monitorok többnyire 16:9-es képaránnyal rendelkeznek. A mobilok azonban itt is beleszólnak az aktuális videómarketinges trendek alakulásába.

MOVR Mobile Overview riportjából kiderül, hogy az

okostelefon-felhasználók 94 százalékban vertikálisan tartják az eszközt,

amiből arra lehet következtetni, hogy a videók megtekintése során sem fogják elforgatni a képernyőt. A jelenség már nevet is kapott: vertikálisvideó-szindróma. A Facebook-on, Instagram-on, Snapchat-en és a Twitter-en egyaránt teljes képernyőn nézhető a vertikálisan megjelenő tartalom, anélkül, hogy a kijelző valamelyik oldalán fekete (kihasználatlan) sáv jelenne meg.

Címkék