A felhő alapú szolgáltatások ismertsége tovább nőtt Magyarországon, azonban jelentős különbségek vannak a tényleges használat és ismertség között – derült ki a Microsoft Magyarország és az Informatikai Vállalkozások Szövetségének közös kutatásából. Nézzük meg, hogy állnak a hazai cégek digitalizációból!

A digitalizáció egyre jelentősebb szereppel bír a vállalatok életében. A Microsoft Magyarország és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége – amely az informatikai, távközlési, és elektronikai iparágak közös platformja- közös kutatást végzett, amiből megismerhetjük hogyan állnak a hazai vállalatok a felhő technológiához.

Milyen tudással rendelkeznek a szakemberek?

Elsőként vegyük górcső alá a vállalati döntéshozókat, akiknek 55 százaléka úgy látja legalább közepes szintű tudással rendelkezik a felhő szolgáltatásokkal kapcsolatban. Az IT vezetők esetében ez az arány természetszerűleg magasabb, 86 százalék. A kutatásból azt is megtudhatjuk, hogy egyre inkább lehetőségként, nem pedig ellenségként tekintenek a felhő szolgáltatásokra. Az ismeretek bővítése is pozitív képet mutat mind az ügyvezetők, mind a pénzügyi vezetők közében – tehát egyértelműen az a tendencia figyelhető meg, hogy a vezetők nyitottak az újabb technológiai vívmányokkal szemben. A felhővel nemcsak a munka során találkoznak a szakemberek, hanem magánemberként is: használata egyelőre főként magáncélokban mutatkozik meg.

Több cég is belekezdett már a fejlesztésekbe

Az elmúlt időszakban a vállalati döntéshozók 65 százaléka valódi lépéseket is tett a digitális transzformáció érdekében. Ennek következtében a távoli és mobil munkavégzés lehetősége is növekedett a vállalatoknál – ez pedig további esélyt teremthet a vállalat számára további munkavállalók bevonzására. A nemzetközi trendeket figyelembe véve is fontos lépés ez, hiszen az otthoni munkavégzés egyre elterjedtebb napjainkban.

Félelmek és elvárások a felhővel kapcsolatban

A jogi-adatvédelmi elvárásoknak való megfelelést megkérdezettek 67 százaléka tartja a legjelentősebb nehézségnek a felhő technológiával kapcsolatban. A következő pont, ami aggodalmat okoz az a külső szolgáltatatótól való függés – ezt a válaszadók57 százaléka gondolja problémásnak. Fontos itt tisztán látni, hogy például az outsourcing által a vállalatok tovább növelhetik versenyképességüket. A vállalati vezetők 41 százaléka szintén nehézségnek látja a felmerülő esetleges plusz költségeket.

A felhőszolgáltatások bevezetése során számos elvárásnak is eleget kell tudnunk tenni. A kutatás alatt a vállalkozások az adatok biztonságát jelezte a legjelentősebbnek, ami 91 százalékot kapott, de a jogi megfelelés 87 százalékkal, valamint a kiszámítható, tervezhető és használattal arányos költség 84 százalékkal is sokat számít egy cégnek.

Pályázati úton is finanszírozhatod a fejlesztéseket!

A digitalizációban az első lépéseket sok cég megtette már, de az igazi áttörés még várat magára. A vállalkozások egyelőre a feltérképezés időszakában vannak – nyilatkozta Bábel Gabriella a Microsoft Magyarország Nagyvállalati Üzletágának Igazgatója. Ha növelni szeretnéd vállalkozásodban a digitalizáció mértékét, tudj meg mindent az aktuális pályázatokról!

Címkék