A cégbíróságon múlik sok ezer Kft. sorsa – tudta meg a vg.hu. A jelenlegi állás szerint 28,6 ezer Kft. nem emelt időben tőkét. Mi várható a következőkben? Mutatjuk!

Majdnem 30 ezerre rúg azoknak a korlátolt felelősségű társaságoknak a száma, amelyeknek jegyzett tőkéje nem éri el a 3 millió forintot. A 2014-es jogszabályváltozás értelmében a korábbi 500 ezer forint helyett most minimum 3 millió forint jegyzett tőkével kell rendelkeznie egy Kft-nek. A tőkeemelés határideje tavaly járt volna le, de a cégek kaptak egy év haladékot, így a vállalkozásoknak idén március 15-ig kellett megtenniük a szükséges lépéseket.

Ez a jelenlegi helyzet

Idén januárban még 60 ezer céget érintett a probléma, de az Opten adatai szerint úgy tűnik, minden második cég megnövelte jegyzett tőkéjét. Kik tartoznak a másik táborba? Nemcsak a kisebb vállalkozások körében vannak sokan, akik még nem tettek eleget a jogszabályi rendelkezésnek, hiszen az adatok alapján 732 Kft. árbevétele meghaladja az évi 100 millió forintot, sőt 40 cég esetében ez az 1 milliárd forintot is eléri.

Mi várható a közeljövőben?

Petrics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója úgy véli, a cégbíróság „szigorán” múlik, mikor kezdődnek meg a felszólítások. A közel 30 ezer cég között vélhetően akadnak olyanok, akik megfeledkeztek a tőkeemelésről vagy elkéstek a szükséges lépésekkel, de magára hagyott (passzívan működő) vállalkozások is szerepelnek az említett Kft-k között. Várhatóan első körben az érintett cégek felszólítást és némi büntetést kapnak majd.

Ez vár a cégedre, ha nem lépsz

Ha a közeljövőben érkező felszólításnak nem teszel eleget, és nem fizeted be a bírságot, akkor kényszertörlésekre vagy egyéb olyan eljárásokra számíthatsz, amelyek ellehetetleníthetik vállalkozásod.

Ezeket a cégeket nem érinti a változás

Ha egy Kft. végelszámolás, kényszertörlés vagy felszámolás alatt állt, illetve ha március 15-ig más, tőkeminimummal nem rendelkező társasági formára váltott – például betéti társasággá alakult –, esetleg össze-, illetve beolvadt egy másik cégbe, akkor mentesült a jogszabályi kötelezettség alól.

Címkék