Egy év haladékot „nyertek” a vállalkozások és a szoftverfejlesztők a 100 ezer forintot meghaladó áfatartalommal rendelkező gépi számlák adattartalmának kötelező jelentésére – hívják fel a figyelmet a Mazars Kft. szakértői. Mit is jelent ez pontosan? Mutatjuk, de egy biztos: plusz időt a kkv-knak.

Csak jövőre lép életbe az az új szabályozás, amelynek értelmében radikálisan növekedik a kötelezően jelentendő tranzakciók száma. A Mazars Kft. szakértői szerint a NAV látókörének jelentős kiszélesítése viszont akkor sem jelent többletterhet a vállalkozásoknak, hiszen az online adatszolgáltatást a számlázóprogramok automatikusan teljesítik majd.

Mit jelent ez a vállalkozások számára?

Gyakorlatilag azt, hogy a 27 százalékos áfakulcs alá eső ügyletek esetében minden nettó 370 ezer forintot meghaladó gépi számlát online módon kell majd jelenteni.

Fontos tétel továbbá, hogy 2018 júliusától minden számlázóprogramnak biztosítania kell a kiállított számlák adattartalmának elektronikus továbbítását az adóhatóság felé. Az adatszolgáltatásnak legalább az áfatörvény szerinti kötelező adattartalomra kell kiterjednie, de nem kizárt további adatok továbbítása sem.

A programnak lehetőleg azonnal, de legfeljebb 24 órán belül tudnia kell adatot szolgáltatnia a NAV-nak. A számla pedig abban a pillanatban kiállítottnak minősül, amint a számlázó program az adatait véglegesíti.

A valós idejű adatszolgáltatást adóhatósági regisztrációt követően kezdhetik meg a vállalkozások, ami magában foglalja majd az adatszolgáltató végpontjának megadását és a számlázóprogram regisztrációját is.

Ez a fontos dátum

A kötelező adatszolgálatatást előíró rendelet előreláthatólag 2018. július 1-jén lép hatályba, azzal a kitétellel, hogy a rendelkezéseket már a kötelező adatszolgáltatás előtt is alkalmazhatják az adóalanyok, tehát nem kizárt, hogy hamarosan tesztjelleggel is lehetőség lesz a NAV-nak adatot szolgáltatni.

Címkék