Gondoltad volna, hogy Magyarország egy igazi adóparadicsom a vállalkozások számára? Papp Tibor adótervező, az Írisz Office Könyvelő, Adótanácsadó Zrt. vezérigazgatójának tapasztalatai szerint a jogszerű lehetőségek tudatos kihasználásával akár meg is háromszorozható egy-egy cég profitja, és most egyáltalán nem csak nagyvállalatokról beszélünk. Figyelem, konkrét adócsökkentési tippek következnek!

Kezdjük egy tévhit eloszlatásával: nem csak feketén lehet adót csökkenteni. Ha ugyanis abba a nagyjából 10 százalékba tartozna a céged, amelyek következetesen kihasználják a legális adócsökkentési lehetőségeket, akkor 30-300 százalékkal nagyobb lenne az éves profitod, mint most. Ráadásul az adótervezés ugyanolyan hatékony a kisvállalkozásoknál, mint a multiknál; már 3-6 millió forint közötti árbevételnél érdemes belevágni. Lássunk néhány konkrét lehetőséget!

Béreket terhelő adó

Szinte biztosan panaszkodtál már amiatt, hogy mennyi adót kell fizetni egy-egy alkalmazott után. A panaszkodás helyett javasoljuk a kisvállalati adó, a KIVA választását, ugyanis a társasági adót fizető cégek 186 forintból tudnak 100 forint bért kifizetni, a KIVA-alanyok pedig akár 156 forintból is. Egy fiatal foglalkoztatásával akár havi 22 ezret spórolhatsz.

Nyereséget terhelő adók

Az osztalék után 15 százalék SZJA-t és 14 százalék EHO-t kell fizetni. Ez utóbbi viszont legfeljebb 450 ezer forint lehet évente. Vagyis ha 3 milliót veszünk ki, akkor 29 százalék az adókulcs, ha viszont 10 milliót, akkor már csak 19,5 százalék! Ha pedig a nyereséget visszaforgatod, azaz vállalkozásodba fekteted, akkor teljes mértékben elkerülheted a nyereséget terhelő adót.

Gépjárműadó

Vannak olyan önkormányzatok, amelyek a rájuk eső gépjárműadó felét támogatásként visszaadják a vállalkozásnak. Az önkormányzat a teljes gépjárműadó 40 százalékát kapja, ennek felét, tehát a teljes adó 20 százalékát lehet visszakapni. Ha pedig szabad vállalkozási zónában választasz telephelyet, akkor az évben a gépjárműbeszerzés teljes költségét elszámolhatod.

Áfa

Az áfát csökkenteni nem lehet, viszont már akkor is jól járunk, ha nem mi hitelezünk a költségvetésnek. Ha több az áfás követelésünk, mint a kötelezettségünk, akkor érdemes a pénzforgalmi áfa-alanyiságot választani. Ebben az esetben ugyanis nem a teljesítés időpontjában kell megfizetni az áfát, hanem amikor megkaptuk annak ellenértékét. Ezt a lehetőséget azok a kis- és középvállalkozások választhatják, amelyeknél a kiállított számlák nettó összege nem haladja meg a 125 millió forintot sem az adott évben, sem az azt megelőzőben.

Valószínűleg Te is rosszul gondolkodsz a könyvelődről

A fentihez hasonló lehetőségek kihasználásához magasan képzett könyvelőre vagy pénzügyesre van szükség, aki a cég egész működését átlátja a hitelfelvételtől a pályázatokon való részvételen át a terjeszkedési elképzelésekig. Ha ugyanis például egy komolyabb beszerzésről utólag értesül, akkor már csak lekönyvelni tudja ahelyett, hogy segítene támogatási és elszámolási rendszert választani. Érdemes ezen változtatni! Támassz igényeket a könyvelőddel szemben!

Írisz Office

Könyvelő, Adótanácsadó Zrt.

http://www.iriszoffice.hu/

iroda@iriszoffice.hu

+36 1 550 0510

Címkék