A magánszemélyek mellett egyre több vállalkozás ismerte fel a lakáskiadásban rejlő lehetőségeket, amelyet az Airbnb vagy a Booking rendszerén keresztül épít be szolgáltatásaiba. A Kúria fontos, a Társasházi törvényt érintő közelmúltbeli módosítása azonban nagyban átrendezheti a rövidtávú lakáskiadás piacát. Dr. Bacskó László ügyvéd, a Bacskó Ügyvédi Iroda vezetőjének segítségével bemutatjuk, hogy pontosan mit jelent ez a döntés, illetve a befektetőknek milyen lehetőségeik vannak ingatlanbefektetésük értékének megóvására.

Az idén júliusban a Kúria ítélete nyomán született (BH2016.177 számú) eseti döntés szembe helyezkedett a korábban követett jogértelmezéssel, és kimondta, hogy nem érvénytelen a Társasház Szervezeti és Működési Szabályzatába (SzMSz) foglalt olyan rendelkezés, ami megtiltja, hogy a lakás tulajdonosa az ingatlant szálláshely szolgáltatás funkcióban hasznosítsa. Ez azt jelenti, hogy mostantól a társasházak közgyűlései valamennyi tulajdoni hányad egyszerű többségével kizárhatják, hogy az adott lakás tulajdonosa ingatlanját az Airbnb vagy a Booking.com rendszerén keresztül egyéb szálláshelyként üzemeltesse. Az első ilyen társasházi határozatok már megszülettek, és a közeljövőben azok tömeges bevezetése várható elsősorban Budapest bulinegyedében.

Hogyan védheti befektetését a tulajdonos?

Hogy az adott ingatlanbefektetés feltétlenül értékálló legyen, és egy esetleges kedvezőtlen közgyűlési döntés esetén is megőrizze az értékét, akkor is érdemes tájékozódni az adott környéken a hosszú távú lakás bérbeadás helyzetéről, árairól, kelendőségéről, ha nem ez az elsődleges befektetési cél. A közgyűlés ugyanis csak az ingatlan szálláshely vendéglátás célú hasznosítását tilthatja meg, nem korlátozhatja azonban a tulajdonos azon jogát, hogy lakásbefektetését hosszú távú bérbeadás keretei között fialtassa. A jogszabály nem definiálja egyértelműen a két szolgáltatástípus közötti határvonalat, de tipikusan a legalább 30 nap időtartamú lakáskiadás már a hosszú távú bérbeadás kategóriájában értékelendő – tudtuk meg Dr. Bacskó László ügyvédtől.

Mit tehet az, aki rövidtávú lakáskiadás céljából ingatlant vásárolna?

Aki rövidtávú lakáskiadás céljából ingatlanvásárláson gondolkozik, feltétlenül kérje be az adásvételi szerződés aláírását megelőzően a társasház alapító okiratát és az SzMSz-t. Ezekből az okiratokból tájékozódhat a befektető, hogy szültetett-e a társasházban korlátozó határozat. Ezen kívül érdemes az eladót kártérítési felelősséggel nyilatkoztatni, hogy nem született-e egyéb olyan, az SzMSz-en még át nem vezetett közgyűlési határozat, ami akadályozhatná a turisztikai hasznosítását a lakásnak.

Természetesen az, hogy a társasházban eddig nem született tiltó határozat, nem jelenti azt, hogy a jövőben nem kerülhet sor ilyen döntésre. Ez ellen jogi tekintetben semmit sem tehet a befektető. Ettől függetlenül érdemes tájékozódni a közös képviselőtől, esetleg a lakóktól, hogy hogyan viszonyulnak a megvásárolandó lakás turisztikai üzemeltetéséhez, működik-e a házban ilyen szolgáltatás, elfogadóak vagy elutasítóak a tulajdonostársak ezzel a tevékenységgel kapcsolatban.

Dr. Bacskó László ügyvéd
http://www.bacskougyved.hu/
bacsko@bacskougyved.hu
+36 30 300 1354

Címkék