Előnyére változott a hiteligénylés az utóbbi egy évben. Kevesebb dokumentumot kell bemutatni és a bankok is enyhítettek a feltételeken. Rövid lejáratú hitelek esetében a bankok már az egyszerűsített hitelkérelmet is elfogadják és a legtöbb pénzintézetben már online is benyújthatják igényüket a vállalkozók. A pénzmosás elleni – továbbra is igen szigorú – törvényi szabályozás miatt azonban a teljes körű online ügyintézést egyelőre nem lehet bevezetni, mert a bírálat után továbbra is szükség van egy banki ügyintéző előtti aláírásra.

A válság mindkét oldalt körültekintésre intette. Évekig csak nagyon szigorú hitelbírálat és rengeteg igazolás bemutatása után juthatott a vállalkozó hitelhez, illetve a gazdaság bizonytalansága miatt a vállalkozók is nehezen szánták rá magukat egy-egy hitel felvételére. Mára azonban e tekintetben is megnyugodni látszik a piac. A szabályok enyhültek és a vállalkozók is felismerték, hogy a továbblépéshez, bővüléshez a legtöbb esetben igenis szükség van hitelre.

Több nagy bank esetében elmondható, hogy a hitelkérelmet minden konstrukció esetében egységesítették és elektronikusan is benyújthatóvá tették akár a könyvelő, akár a cégvezető által. Ez azért fontos, mert korábban annyira bonyolult volt a hitelkérelem kitöltése, olyan szakértelmet igényelt, hogy a vállalkozás vezetője kénytelen volt pénzügyi szakembert is bevonni az igénylés folyamatába. Azzal, hogy a kért információk köre is szűkült, rövidült a hitelkérelem ideje, hiszen a bankok tényleg csak azokat az adatokat kérik be, amelyek feltétlenül szükségesek a minősítéshez. Ez egyebek mellet annak köszönhető, hogy egyre jobban fejlődik maga az elektronikus közigazgatás is. Mára például a bankok által lekéretővé vált a cégkivonat, illetve ha szükség van ingatlanfedezetre, annak tulajdoni lapját is pillanatok alatt letölthetik, így ezeknek a dokumentumoknak már nem az ügyfélnek kell utánajárnia.

Könnyítés az is, hogy köztartozásmentes adózók esetében NAV igazolás nem szükséges, a többi ügyfélnél pedig a NAV által kiadott igazolás elektronikusan is benyújtható. Általános az is, hogy ha annál a banknál igénylik hitelüket, amelynél a számlaforgalmuk többsége bonyolódik, nem szükséges a bankinformáció benyújtása. Az esetek döntő többségében az elbíráláshoz már nem kell bemutatni a társaságiadó-bevallást sem. Könnyítés még az elmúlt évekhez képest, hogy a helyi adó megfizetéséről elég az ügyfélnek nyilatkoznia, emiatt nem kell még az önkormányzatokhoz sem bemenniük a vállalkozóknak. Nagyon fontos változás az is, hogy kisebb hiteleknél jellemzően nem kell üzleti tervet, megvalósíthatósági tanulmányokat, beruházási tervet, cash flow tervet stb. benyújtani.

Természetesen ezek a könnyítések nem azt jelentik, hogy semmilyen dokumentum nem szükséges egy hitel felvételéhez, vagy, hogy a veszteséges vállalkozások miatt kockázatnának a bankok, de tény, hogy ma már sok idő és sorban állás megspórolható.

Mindezek ellenére azt tanácsoljuk, hogy aki hitelt szeretne felvenni, először tájékozódjon a bankok honlapjain, vagy fiókjaiban, de a legkényelmesebb, ha egy mobilbankár segítségét kéri, mert akkor még a telephelyéről sem kell kimozdulnia.

Címkék